.....................................................................................................................................

NOVO U PROGRAMU RADIO DALMACIJE!

Makinacije Stéphana Macchia, radijska emisija zabavno-kulinarskog karaktera emitira se svakog ponedjeljka u 18 sati! Samo na radio Dalmaciji!

............................................................................................
  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Tjestenina – Pasta – Les pâtes #015, 20.05.2013.
  • Tjestenine – Pasta – Les pâtes... Na svim jezicima tjestenina zvuči primamljivo i ukusno, ali tražeći najbolju na svijetu najvjerojatnije bismo mogli završiti u Kini i Italiji. U Makinacijama Stéphana Macchija govorili smo o mnogim vrstama tjestenine, načinima pripreme i čuvanja, a naš gost Zoran Šimunić vlasnik tvornice svježe tjestenine Aurelija podijelio je s nama bogato znanje i iskustvo. Nikad nismo tako ogladnjeli kao u ovoj emisiji, pa vam je to valjda dovoljan razlog da poslušate ovotjednu emisiju uz Stéphana Macchija i Ines Nosić.

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Talenti u kulinarstvu #014, 13.05.2013.
  • I ovoga ponedjeljka zajedno s Duplim iz Izgubljene, tražili smo izgubljena jela - Stéphan, Kornelija i Damir. Na kraju smo ih našli u Novalji na Pagu, u sušenoj hobotnici šjor Borisa, zatim u kolaču od krumpira Stefanove bake te u kratkim prisjećanjima s Damirom na domaću spizu s iznutricama. Hm, za svačiji ukus ponešto. Poslušajte :-)

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Izgubljena jela 2. dio #013, 06.05.2013.
  • I ovoga ponedjeljka zajedno s Duplim iz Izgubljene, tražili smo izgubljena jela - Stéphan, Kornelija i Damir. Na kraju smo ih našli u Novalji na Pagu, u sušenoj hobotnici šjor Borisa, zatim u kolaču od krumpira Stefanove bake te u kratkim prisjećanjima s Damirom na domaću spizu s iznutricama. Hm, za svačiji ukus ponešto. Poslušajte :-)

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Izgubljena jela #012, 29.04.2013.
  • Postoje li izgubljena jela i podsjećaju li nas davni mirisi na najbolje dane našega djetinjstva? Zasigurno da. Tome su svjedočili u još jednim "Makinacijama" uvaženi gosti. Bard hrvatskog glumišta Špiro Guberina posjetio nas je u Splitu te nam kazao kako je to izgledalo s brojnim okusima i mirisima izgubljenih tradicionalnih jela, a u iznošenju uspomena na svoja tradicionalna omiljena jela pomogao mu je i Damir Duplančić, autor emisije "Izgubljena generacija", koji je također bio gost Stéphana Macchija. A Stéphan? On nam je, kao glavni kuhar, kazao kako je to izgledalo s izgubljeniom jelima u kuhinji njegove bake! Preporuka – svakako poslušati! :-)

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Novi talent u slastičarstvu #011, 22.04.2013.
  • Kako nastaju slastice diljem svijeta? Kako je izgledao prvi šećer još iz Egipta, kako je do nas doputovao i koliko je dugo među nama? Koliko i kako možemo koristiti med i ostale zaslađivače u brojnim neodoljivim slasticama? Tko nam je to bolje mogao kazati u programu Radio Dalmacije, nego naš radijski kuhar Stéphan Macchi? :) I na kraju, jeste li raspoloženi za jedan dobar "slatki" recept? Imamo ga za Vas! Poslušajte kako je to izgledalo u emisiji. :-)

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Janje moje #010, 15.04.2013.
  • Tema ovotjednih makinacija bila je 'janje moje'. Janjetina je omiljena delicija ne samo u dalmaciji nego i šire, a polemika čija je najbolja - paška, bračka, radošićka ili... uvik je prisutna. Poslušajte što su sa svojim gostima ines i Stéphan kazali o janjetini...

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Moje kokoši #009, 08.04.2013.
  • Piletina je glavna svjetska namirnica, 76 milijuna tona godišnje završava na tanjurima diljem svijeta. Prosječni Izraelac pojede 65 kg godišnje, dok je u Americi prosjek oko 50 kg po stanovniku!!! Gost u emisiji Joško Tafra, inače frizer po struci, bavi se peradarstvom iz hobija, u svom vlasništvu ima 50-tak pernatih životinja, a neke od njih nesu zelena jaja !?!

    U ovoj emisiji Stephan je otkrio kako skuhati dobru kokošju juhu, čuli smo nekoliko recepata za pileća prsa, a nisu zaboravljeni ni bataci i krilca.

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Pršut #008, 01.04.2013.
  • Dalmatinci nisu jedini koji se diče proizvodnjom vrhunskog pršuta. U svjetskim okvirima treba istaknuti Španjolce koji proizvode 30 do 35 milijuna pršuta godišnje, te s ponosom ističu vrste Serrano i Pata Negra. Talijani jedu 80 % svoje proizvodnje, a poznati su po pršutu iz Parme i marki San Daniele. U emisiji Makinacije Stephana Macchija od gosta Ante Reljanovića saznali smo zašto je drniški pršut toliko poseban, a Ivica Ordulj tehnolog iz Voštana otkrio nam je tajne proizvodnog procesa dobrog dalmatinskog pršuta.

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Trendovi u gastronomiji #007, 25.03.2013.
  • U Makinacijama Stéphana Macchija ovaj put poveli smo vas na gastronomsku turu po Japanu, Austriji, Srbiji... te naravno hrvatskom Jadranu, a sve to zahvaljujući našim gostima s kojima smo o aktualnim trendovima u kulinarstvu razgovarali u Supetru na Braču gdje se održao BiserMora 2013. Sudjelovali su predstavnici iz 14 zemalja, a s nekima od njih Stéphan i Ines razgovarali su o trendovima u gastronomiji njihovih zemalja, te primjeni svjetskih trendova u domaće okvire.

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Higijena u kuhinji #006, 18.03.2013.
  • Higijena u kuhinji bila je tema ovotjednih Makinacija, a govorili smo o održavanju hladnjaka, zamrzivača, radnih ploha, napa, štednjaka, pećnica, ali i sitnih dijelova u kuhinji poput dasaka, krpa, spužvica, noževa. Ne biste vjerovali koliki broj mikroorganizama živi u vašoj kuhinji bez plaćanja stanarine. Stéphan se prisjetio nekih od najprljavijih i najsmrdljivijih kuhinja s kojima se u karijeri susreo, a gosti Marija Jelavić, koja se profesionalno bavi čišćenjem, te kuhar Robert Stipčević ispričali su nam svoja iskustva i dali poneki savjet. Iako je tema ozbiljna uz Ines i Stéphana nasmijali smo se do suza...

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Djeca 2 #005, 11.03.2013.
  • U Makinacijama Stéphana Macchija nastavljamo ukazivati na važnost pravilne dječje prehrane. Od ravnateljice Dječjeg vrtića Smokvica Lade Kapetanović i medicinske sestre Ane Duplančić doznajemo što djeca jedu u vrtićima i kako izgleda idealno posložen jelovnik vašeg mališana. Od jedne majke dvoje djece doznajemo s kakvim se problemima susreće, a od naših najdražih malih gostiju iz Dječjeg vrtića Mala Sirena iz dječje perspektive čuli smo što vole jesti, a što im nikako nije drago... I ovoga puta Stéphan i Ines uz velike i male goste u Makinacijama Stéphana Macchija

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Djeca #004, 04.03.2013.
  • Buduće majke već u trudnoći paze na prehranu, a ta briga nastavlja se i rođenjem djeteta. U Makinacijama Stéphana Macchija govorili smo o prehrani u najranijem djetinjstvu, jer zdrave prehrambene navike počinju već u prvim godinama života i jako je važno u jelovnik od malena uvrstiti raznolike, zdrave i svježe namirnice! Ne manje važno je hranjenje djeci učiniti zabavnim, no je li to uvijek tako jednostavno, te s kojim se problemima roditelji najčešće susreću doznali smo u Makinacijama Stéphana Macchija

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Junk food #003, 25.02.2013.
  • Tempo života ostavlja nam sve manje vremena za kvalitetnu prehranu, odlazak na tržnicu i kupnju kvalitetnih namirnica, pa se sve više hranimo polugotovom industrijskom hranom koja ima vrlo malo hranjivih vrijednosti, a dosta štetnih dodataka. To je Junk food! Treba razlikovati fast food od junk fooda, jer se mnogi zdravi obroci mogu spraviti brzo i jednostavno. U Makinacijama Stephana Macchija govorili smo o tome kako nije sva brza hrana nezdrava, te da svakako treba jesti što više namirnica u njihovom izvornom obliku, a što manje prerađenih. Gost emisije je Tony Cetinski, koji priznaje da je zbog posla i čestih putovanja bio prisiljen nezdravo se hraniti, no kad su nastupili zdravstveni problemi vrlo uspješno " prebacio" se na zdravu prehranu!

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Debljina #002, 18.02.2013.
  • Tema druge Emisije Makinacije Stephana Macchija ima svoju težinu... Višak kilograma globalni je problem s kojim se suočava sve veći broj odraslih i djece. Treba li uzroke tražiti u promijenjenom načinu života u kojemu se sve više sjedi, a sve manje kreće? Je li problem u prehrambenoj industriji kojoj je profit važniji od kvalitete? Ili smo sami krivi jer sve manje kuhamo? Odgovore na ova pitanja dala nam je nutricionistica Dragana Olujić, te ponudila nekoliko važnih savjeta kako se zdravije hraniti i koji je jedini pravi način za zdravo gubljenje viška kilograma. Konačno smo saznali koja dijeta djeluje! O tegobama s kojima se susreću pretile osobe Stephan je razgovarao s Vinkom Cocom , naravno da su razgovarali i o janjetini.

  • Makinacije Stéphana Macchia

  • Afrodizijaci #001, 11.02.2013.
  • Pogled u oči voljene osobe ponekad je dovoljan za rasplamsavanje strasti, no uz dobro izabranu hranu, vino i ambijent sve postaje još zanimljivije. Spoj raznih osjetila, zadovoljstvo zbog lijepog i ukusnog jela, ugodan i atraktivan miris, kao i užitak u ustima zbog raznih tekstura, okusa i topline... sve to može nas voditi do ekstaze. Naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati jer bi učinak mogao biti upravo suprotan. Kako djeluju afrodizijaci, te koji su najpoznatiji i najpouzdaniji, domaćin Stephan Macchi pitao je i svog kolegu vrsnog dalmatinskog kuhara Mira Bogdanovića.