Makinacije Stéphana Macchia, radijska emisija zabavno-kulinarskog karaktera emitira se svakog ponedjeljka u 18 sati! Samo na radio Dalmaciji!
Posljednju etapu našeg gastro putovanja počinjemo u Poljskoj, ostajemo kratko i jedva čekamo zastati u idućoj europskoj zemlji - Portugalu, gdje se piju dobra vina, odlični Porto, jedu vrhunski pršuti i deserti... Sljedeća stanica Španjolska. Ovdje ostajemo malo duže jer treba spomenuti toliko toga.. Gazpacho, paella, tapas, tortillas...Nastavljamo putovanje preko Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švedske i završavamo u Velikoj Britaniji koja je dala neka od najvećih svjetskih kulinarskih imena poput Gordon Ramsaya, Heston Blumenthala, Jamie Olivera i mnogih drugih. Ovdje naše putovanje završava kao i ciklus emisija Makinacije Stéphana Macchija. Sljedi ljetna pauza, slušajte nas ponovo na jesen... Pozdrav od Stéphana i Ines!
Nastavili smo turneju po Europi istražujući specijalitete nacionalnih kuhinja zemalja članica. Zadržali smo se u Grčkoj u kojoj postoji veliki broj divnih mediteranskih jela, prošli preko Hrvatske, Irske i opet malo dulje zastali u Italiji, želite li saznati zašto poslušajte emisiju :-) Brzinski smo prošli Latvijom, Litvom, Luksemburgom a potom se dobro najeli u Mađarskoj. Tako siti uspjeli smo proći Maltom, Nizozemskom i putovanje, za ovaj put, završiti u Njemačkoj...
Hrvatska je ponosno ušla u europsku obitelj, a mi smo u Makinacijama Stéphana Macchija krenuli na europsko gastro putovanje po svim zemljama članicama, kako bismo saznali specifičnosti nacionalnih kuhinja zemalja članica EU-a. Abecednim redom putovanje smo započeli u Austriji, a u prvoj emisiji iz ciklusa uspjeli smo doći do Francuske. U sljedećim Makinacijama nastavljamo putovanje u Grčkoj.
Ima li na svijetu išta ljepše od čokolade? Zapitali smo se to u ovotjednoj emisiji i otkrili da nema, kao što nismo uspjeli pronaći osobu koja ne voli čokoladu. Već nekoliko tisuća godina čokolada ljudima uljepšava život, bila ona bijela, mliječna ili tamna... Inspiriracija je za mnoge pjesme, filmove, knjige i za radijske emisije :-) Poslušajte Makinacije Stéphana Macchija.
Poput vina, nikada dva maslinova ulja nisu ista. Svako je maslinovo ulje jedinstven proizvod tla, klime, sorte maslina i dobi te metode obrade, te nabolji primjer sinergije prirode i čovjeka. Upravo smo o tome govorili u ovotjednim Makinacijama Stéphana Macchija uz naše goste stručnjake za maslinovo ulje gđu. Sandru Petričević i gosp. Radovana Nikolića. Ispričali su nam brojne zanimljivosti o maslinovom ulju i maslinama, njihovoj širokoj primjeni kako u kulinarstvu tako i u brojnim drugim varijantama, a od Stéphana smo dobili i recept za Muffine od kruške i jabuke s maslinovim uljem, treba li vam dodatna pozivnica za preslušavanje? :-).
Suosjećanje s drugim živim bićima najvažniji je i najčešći razlog zašto ljudi postaju vegetarijanci, međutim postoje i drugi argumenti o kojima smo razgovarali u Makinacijama Stéphana Macchija. Naš gost Marijan Gavrančić govorio je o svojim uvjerenjima i razlozima zbog kojih je vegetarijanac, nutricionistica Dragana Olujić pojasnila nam je što znači biti vegetarijanac i odražava li se takav način prehrane na ljudsko zdravlje, a Jadranka Boban Pejić i ovog tjedna govorila je o bio proizvodima i zdravoj hrani.
Ovotjednu emisiju posvetili smo vegetarijanskoj prehrani, no kako bismo što bolje obradili ovu temu trebali smo krenuti od temelja, a to su bio proizvodi i eko proizvodnja. Ugostili smo Jadranku Boban Pejić vlasnicu lanca trgovina Bio&Bio i Maria Severa čija obitelj proizvodi povrće, voće i žitarice po najvišim ekološkim standardima. U emisiji smo analizirali i geografski, kulturološki i religijski aspekt ove teme, poslušajte!
Brza hrana može biti zdrava i kvalitetna, ako se biraju kvalitetne namirnice. U ovotjednom izdanju Makinacija Stéphana Macchija ponudili smo nekoliko prijedloga i recepata za kvalitetne obroke čija priprema zahtjeva svega 15 do 20 minuta. Tagliatelle sa šugom i pancetom, juha s komadima, gaspacho, kruh medenjak (pain d’épice), slatki omelette s karameliziranim jabukama... samo su neka od jela koja ćete i vi moći pripremiti u nekoliko minuta, ako pozorno poslušate ovotjedne Makinacije uz Ines i Stéphana.