-
Mini ražnjići od bifteka s crvenom paprikom i sojinim umakom
.............................................................................................................................
Juneći biftek očistite i narežite na kockice veličine 2 cm. Crvene paprike operite i narežite na kocke veličine 2 cm. Na štapić ražnjića dužine 10 cm nabodite komadić paprike, pa kockicu mesa. To ponavljajte sve dok na jedan štapić ne stavite tri komada mesa i 4 komada paprike.
Ražnjiće popržite na tavi na suncokretovu ulju ili na grilu tako da sa svih strana dobije lijepu boju. Pržite ovisno o vlastitom ukusu. Osobno više volim kad je meso krvavo. Ražnjiće složite u visoku posudu i poprskajte ih sojinim umakom. Ostavite da se mariniraju pola sata. Salate operite, ocijedite, a kristalku narežite na tanke trake širine 2 cm i dužine 5 cm. Matovilac ili rikulu nemojte rezati.
Kikiriki grubo usitnite.
Ražnjiće od mesa pravilno rasporedite po velikom tanjuru. Dodajte salatu, posolite je i poprskajte gustim balzamičkim octom. Po salati posipajte usitnjene kikirikije.
_____________________________________
Juneći biftek 500g Crvena paprika 2 kom Sojin umak 10 cl Salata kristalka (Iceberg) 200g Matovilac ili rikula 100 g Kikiriki 20g Maslinovo ulje 2 cl Gusti balzamični ocat 2 cl Suncokretovo ulje 20 cl Sol -
"Baršunasta juha" od špinata s prženim listićima češnjaka
.............................................................................................................................
Peteljke špinata odstranite držeći u jednoj ruci list svinut napola i povlačeći peteljku prema van. Peteljka se odvaja bez problema.
Špinat stavite u puno hladne vode i namačite 5 minuta da očistite zemlju s listova. Pažljivo promiješajte, ocijedite i ponovite postupak sve dok više ne bude zemlje na listovima. Dobro ocijedite.
Luk oljuštite i prepolovite u razini korijena. Odstranite korijen i svaku polovicu nasjeckajte na tanke trakice. U loncu rastopite maslac na laganoj vatri i dodajte luk. Lagano pirjajte nekoliko minuta u pokrivenom loncu, pazeći da luk ne dobije boju.
Za to vrijeme operite i ogulite krumpire. Ponovno ih kratko operite. Svaki krumpir razrežite po duljini na 4 dijela, pa na komadiće debljine 5 mm. Komadiće krumpira dodajte luku, zatim odmah dolijte hladne vode tako da za 2 centimetra prelazi razinu povrća. Posolite.
Kuhajte na jakoj vatri 20 do 25 minuta. Provjerite razinu tekućine u loncu. Ako se previše smanji, dodajte malo vode. Dok se jelo kuha, pripremite pržene listiće češnjaka. Češnjak oljuštite, svali češanj prepolovite po dužini i nasjeckajte na tanke ploškice.
U loncu zagrijte suncokretovo ulje, i kad je vruće, stavite listiće češnjaka, pa ih popržite stalno miješajući. Češnjak mora zadržati bijelu boju, no mora izgubiti vodu da bi bio hrskav kad se bude sušio na zraku. Češnjak stavite na papirnate ubruse i posolite ga.
Špinat dodajte smjesi krumpira i luka 3 minute prije kraja kuhanja. Kuhajte na jakoj vatri. Provjerite je li jelo odgovarajuće začinjeno i dobro promiješajte štapnim mikserom da dobijete jako zelenu i vrlo homogenu krem-juhu.
U duboki tanjur stavite krem-juhu, ukrasite s malo vrhnja za šlag i prženim listićima češnjaka.
_____________________________________
Maslac 50 g Luk 200 g Krumpir (stariji) 500 g Špinat 1 kg Vrhnje za šlag 10 cl Češnjak 2 češnja Suncokretovo ulje 20 cl Sol -
Škampi u woku s đumbirom
.............................................................................................................................
Rižu skuhajte na pari kako je prikazano u knjizi recepata s povrćem, ali da biste uštedjeli vrijeme, možete ju skuhati i u mnogo slane vode.
Škampe očistite od glava i ljuštura. Pazite da vam ne ostane ljuski jer one su vrlo tvrde. Đumbir ogulite i narežite na kriške debljine 1 mm, a zatim na kockice koje dodajte među očišćene škampe. Luk srebrenac oljuštite i narežite na četvrtine, pa svaku četvrtinu raspolovite nda dobijete ukupno 8 komada. Kikiriki krupno nasjeckajte.
Kupus operite, raspolovite, uklonite srčiku i narežite na trake debljine 2 cm. Zatim te trake okomite narežite tako da dobijete kvadratiće veličine 2 cm. Lišće peršina ili korijandera otrgnite od peteljke, operite i sitno nasjeckajte. Zagrijte wok na vrlo jakoj vatri, dodajte suncokretovo ulje, zatim luk i pržite dok ne dobije boju. Tada dodajte kupus i pržite 2 minute, a na kraju dodajte škampe. Pržite ih dok se ne skuhaju, ali moraju ostati sočni. Dodajte malo vode ako treba, odnosno ako je kupus nije pustio. Sve zajedno posolite.
Kad uklonite wok s vatre, dodajte peršin ili svježi korijander. U duboki tanjur stavite rižu, preko nje poslužite mješavinu iz woka i sve poprskajte sezamovim uljem (nije obavezno) te obilno posipajte krupno nasjeckanim kikirikijem.
_____________________________________
Škampi 500 g Đumbir 25 g Luk srebrenac 200 g List peršina i korijandera 50 g Voda ili pileća juha ako je potrebno Riža thai 500 g Suncokretovo ulje 10 cl Sezamovo ulje (nije obavezno) Kikiriki 50 g Sol Naranče u zabajone umaku
.............................................................................................................................
Naranče operite pa im vrlo oštrim nožem odrežite gornji i donji dio. Tako će biti stabilne kad ih stavite na radnu površinu. Kad ste to odrezali, mora se vidjeti narančino meso. Naranču zatim ogulite tako što ćete je držati na dasci, rezati odozgo prema dolje prateći njezin oblik. Pojavit će se meso i moći ćete ga lako izvući između svake bijele membrane. Kora i membrane su debele i imaju vrlo malo hranjivih vrijednosti. To je ista tehnika guljenja naranči koju ćete naći u knjizi recepata s mesom. Komade naranče stavite u cjedilo da se iz njih iscijedi sok.
U trenutku posluživanja: Listiće badema popržite u toploj tavi dok ne postanu lijepe smeđe boje. Pećnicu zagrijte na gril programu (grijač na gornjem dijelu pećnice mora postati crven). Komade naranče složite u male individualne kalupe za pečenje. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Stavite žumanjke u lonac, dodajte šećer i snažno tucite. Dodajte slatko bijelo vino i opet promiješajte. Stavite na laganu vatru i snažno miješajte dok ne dobijete vrlo gustu pjenu, ali pazite da se ne skuha previše jer bi se žumanjci mogli zgrušati, pa bi zabajone bio pun grudica.
Podijelite zabajone u četiri tanjura u koja ste stavili komade naranče. Stavite ih u pećnicu, na najvišoj razinu tik ispod crvenog grijača cijelo vrijeme pazeći na boju umaka. Površina zabajonea mora dobiti lijepu smeđu boju. Izvadite tanjure iz pećnice i svaki tanjur posipajte prženim listićima badema. Odmah poslužite i jedite jer zabajone ne može čekati.
_____________________________________
Naranče 8 kom Žumanjak 6 kom Šećer kristal 150 g Bijelo vino Traminac ili Muškat 25 cl Listići badema (ako je potrebno)